Sidor

fredag, juni 07, 2013

Töltträning

Nu är det dags att ta tag i Lifris töltträning på riktigt. Lifri har väldigt lätt för tölt men den behöver stärkas så att han orkar hålla den där flotta tölten han ibland bjuder på mer än några meter.
Tölten kan man ju träna på många sätt och mycket av arbetet består i att stärka hästen genom vanligt dressyrarbete. De övningar jag tycker är extra bra är att rida mycket volter, för att mjuka upp hästen och stärka bakbenen, öppna och sluta för att lägga mer vikt på bakbenen och börja samla hästen samt skänkelvikning för att mjuka upp hästen men kanske framför allt för att den är så användbar i tölt för att bryta passtakt.
Lifri gör öppna vid handen och har börjat förstå sidvärteshjälper även uppsuttet nu så det är hög tid att lägga mer fokus på det. Nu känner jag att han är redo att jobba lite mer.
Det räcker ju inte med att rida runt i de tre grundgångarterna när man vill träna den fjärde så en del av arbetet behöver utföras i tölt. Där tränar man förstås olika beroende på hästens anlag och vart den befinner sig utbildningsmässigt. Lifri har inga problem med takten (om jag rider ordentligt vill säga) men behöver stärkas. Så nu jobbar vi i korta intervaller i tölt, några meter och så ner i skritt igen. Tanken är att han ska samla sig och bära sig ordentligt i kort tempo, som styrketräning helt enkelt. Viktigt är att hästen går bra i skritt innan man går över till tölt och att hästen är rak, annars försvinner en del av effekten av att träna på det här viset.
Kort tempo är inte Lifris favorittempo så emellanåt rider vi i mellantempo för att ha lite roligt också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar