Sidor

lördag, april 02, 2016

John Ricketts

Idag satt i ute och frös i timtal för att se hur John Ricketts jobbar med hästar.
John inledde clinicen med att berätta om sin filosofi och vad som är grundstenarna som han bygger vidare på. Han ser det som om vi skapar ett eget samhälle tillsammans med hästen och detta delar han upp i tre delar: regler, konsekvenser och känslor. Egentligen pratade han bara om vilka regler vi vill ha och vad som händer när hästen bryter dem. En viktigt del var att det här samhället ska vara något som både häst och ryttare tjänar på, båda ska vara vinnare. Nummer ett prio för hästen är att överleva, att vara säker, så vi behöver visa att den är säker med oss och samtidigt förklara vilka regler vi har så att vi också är säkra i hästens sällskap.
Först ut var en häst som behövde lastträna något som jag inte tyckte var jätteintressant. Dels för att hästen inte var så svårlastad och dels för att mina hästar helt enkelt är så lättlastade. Men han visade hur han jobbar och hur han förbereder hästen på själva lastningssituationen och åkturen. Han menade att problem vid lastning bara är symptom på mer utbredda problem, hästen är osäker och rädd och det kommer upp i en pressad situation som lastning.
Andra hästen var en unghäst som behövde hanteras helt enkelt. Metoden var densamma men anpassad till den här hästens personlighet och beteende.
Grundtanken var att hästen ska lära sig hur den ska reagera när den blir skrämd. Helt enkelt att den ska vara lugn och lyssna. Hästen kommer bli skrämd i vår värld och vi måste lära den hur den ska hantera situationer som den aldrig skulle mött i det vilda.
Han jobbade genom att flytta hästen och genom att belöna/sluta inverka när hästen visade rätt respons på skrämmande stimuli. Jag tänker inte försöka mig på att beskriva steg för steg hur han bar sig åt utan är ni nyfikna så är det bättre att ni tittar på hans hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar