Sidor

lördag, maj 15, 2010

Hästen som lärare

Du kan lära dig mycket av hästen men det kräver en del av dig, som ryttare och hästmänniska. Det kräver att du lyssnar, tolkar och förstår.
När hästen inte reagerar som du tänkt dig behöver du fundera över varför. Med största sannolikhet är hästen inte "dum", bångstyrig eller "vill jävlas". Kanske förstår den inte eller kan inte utföra det du ber om. Men troligast är att du omedvetet har gett hästen signaler att göra något annat än det du hade för avsikt att be den om. Hästar är väldigt känsliga för kroppsspråk (det är ju så de kommunicerar) och väldigt uppmärksamma på avstånd och vinkel mellan varandra. Var uppmärksam på hur du rör dig i förhållande till hästen och hur hästen reagerar på det. Om hästen inte låter dig komma fram, prova att närma dig på något annat vis. Om du hela tiden är uppmärksam på hästens signaler och tolkar ditt eget beteende genom hästens ögon kan du lära dig mycket. Mycket mer än vad än mänsklig lärare kan lära dig. Hästen ger svar direkt och får du inte önskat resultat så prova något annat.

För att "höra" vad hästen säger när du rider måste du vara mjuk och avslappnad i hand och sits annars blockeras signalerna. En hård och okänslig hand kan inte känna små rörelser hästen gör med munnen. Istället för att ta i hårdare när hästen inte gör som du vill prova att be på något annat sätt och se om du får önskat resultat.

Var alltid uppmärksam på hästens signaler och lär dig att tolka dem. Ta dig tid att studera hästars beteende. Lägg märke till hur de interagerar och flyttar på varandra.
Notera hur hästen reagerar på det du gör, hästar talar om direkt om du gjort "rätt" eller "fel". Om du bara lyssnar så kan du lära dig mycket a hästen.

Hästen är den bästa läraren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar