Sidor

lördag, februari 18, 2012

Olika metoder

Man skulle kunna säga att det finns två olika, grundläggande metoder (eller synsätt) på hur man tränar hästar.

Den ena är att nöja sig med lite. När hästen gör rätt ger man genast eftergift, berömmer hästen jättemycket och kräver inte mer. Sen kan man naturligtvis göra om övningen igen. Ryttaren kräver inte mer än vad hästen villigt bjuder på. Så småningom blir hästen starkare, presterar bättre och bjuder helt enkelt på mer.

Den andra är att kräva mer, att helt enkelt börja bråka med hästen och kräva en bättre prestation innan man ger efter. Detta sätt kräver en högre skicklighet av ryttaren då denne helt enkelt måste vinna för att det ska ge resultat. På detta sätt kan du komma lite längre under ett ridpass.

Betänkas bör att i slutändan ger dessa två metoder samma resultat (i alla fall mätt i fysisk prestation).

Enligt mina erfarenheter så är det ofta som ryttare väljer den andra metoden utan att vara tillräckligt skickliga för att klara av det. De har lärt sig att man "inte får ge sig", att man måste "visa vem som bestämmer" och tror att det betyder att allt (eller mycket i  alla fall) måste vara vunnet på en gång. I själva verket lyckas de inte åstadkomma något annat än att bli osams med sina hästar. Ganska trist.
Visst får man inte ge sig men tålamod är viktigt när man tränar hästar och att inte ge sig behöver inte betyda att få sin vilja igenom NU utan kan också betyda att fortsätta jobba på det som är svårt tills det är lätt.

2 kommentarer: