Sidor

onsdag, februari 24, 2010

Ett riktigt hästliv

Tänkte berätta lite om hur hästarna lever på Alvargården.

Stona med föl går så här års på fri tillgång i en stor hage, de har sällskap av några andra hästar som också behöver gå på fri tillgång. De kan gå hem till gården och dricka men istället för att göra det så gräver de små hål i marken som de dricker ur. Vattnet rinner inte snabbt och hålen är lagom stora för att få ner en mule i. Hålen hålls öppna trots all snö och minusgrader. Jag tycker att det är helt fantastiskt. Inga föl avvänjs innan de är tio månader och föl under nio månader tas ej emot utan sin mamma.

Unghingstarna går nu hemma vid gården då hägnen är översnöade i deras stora hage, det är dubbelhägn mot de andra hagarna. De står också på fri tillgång. De kastreras när de är tre eller fyra, lite beroende på hur hingstiga de är. På sommaren går unghingstarna på stora beten långt ifrån ston.
De vuxna hingstarna går med unghingstarna under de perioder det fungerar, nu under våren blir det för mycket bråk.

De vuxna hingstarna, Ari och Thor, står uppstallade på nätterna och är ute i varsin liten fålla under dagarna så här års. På sommaren går Ari på bete vid havet tillsammans med sina ston. På hösten går han med unghingstarna. Thor är ju inte godkänd så han går med unghingstarna eller själv.

Övriga hästar, dvs turhästar, ungston, valacker och de som av någon anledning behöver vila, går ute på Alvaret så här års och rör sig över stora marker. Det finns naturliga källor så man behöver inte ge dem vatten. När det är snö som nu utfodras de var tredje dag men när det är barmark så klarar de sig själva. Turhästarna vilar under vintern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar