Sidor

lördag, november 17, 2012

Ryttarträning

Häromdagen pratade vi om träning av ryttaren vid middagsbordet. Då menar jag inte ridträning utan annan träning, utan häst, som gagnar ryttare. I Tyskland har någon tydligen utvecklat något sorts test som man numera kan göra i Schweiz. Testet är utformat för att kontrollera de fysiska förmågor som är av vikt för en ryttare.
Det vi framför allt diskuterade är koordinationsförmåga, något som det flesta som rider nog känner till att man behöver i mängder. Det finns enkla sätt att testa om du är någorlunda välkoordinerad. Prova att cirkla med armarna, höger arm bakåt och vänster arm framåt. Naturligtvis byter du och gör tvärtom också. En annan klassiker är att ena handen rör sig i cirklar över magen medan den andra klappar på huvudet. Jag kan avslöja att jag klarar av båda övningarna men provade i smyg...
Det är också bra att träna så att du blir liksidig, borsta tänderna med vänster hand och att sitta upp från höger sida är bra att öva.
Rent allmänt kan man säga att övningar som går på diagonalen är mer gynsamma än övningar på lateralen. Det vill säga att det är bättre att öva på att böja sig ner och beröra vänsterfoten med högerhanden än att göra detsamma med vänsterhanden.
Så nu har ni en del att öva på. Själv har jag börjat stretcha efter ridpassen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar